Aansluiten elektra in de keuken

Elektra aanleggen keuken

Bent u van plan zelf het elektra in uw keuken aan te sluiten? Zorg er dan voor dat u klust met de juiste gereedschappen. Heeft u geen tot weinig ervaring als het gaat over aansluiten van elektra? Bedenk dan eerst of het wel verstandig is of u het zelf aansluit. Als u wel van plan bent uw eigen elektra aan te sluiten, lees dan verder en kijk hoe u stap voor stap uw elektra kan aansluiten.

Stap 1 – Hoeveel apparaten heeft u nodig

Bij het aansluiten van elektra is het belangrijk dat u weet hoeveel apparaten u ongeveer gaat gebruiken, en waar u deze apparaten wilt gaan plaatsen. Zo kunt u ongeveer schatten waar u de stroomleidingen moet aanleggen en waar u de stopcontacten moet plaatsen. Ook kunt u aan de hand hiervan bepalen hoeveel groepen u nodig heeft voor uw keuken.

Stap 2 – Bepaal hoeveel groepen u nodig heeft

Per groep kunt u maximaal 3680 Watt verbruiken. Kijk dus per apparaat goed hoeveel Watt deze verbruikt. Het kan dat uw oven bijvoorbeeld alleen al 3000 Watt verbruikt. Denk er dus om dat u hier dan geen apparaat met meer dan 680 aansluit. Als u dit wel doet wordt het aantal Watt op de stop te hoog en zal deze eruit springen.

Stap 3 – Ontwerp op papier

Maak een ontwerp op papier voordat u begint en geef duidelijk aan met kleuren welke draden door welke leiding heen moeten. Heeft u de tekening af, controleer dan goed of alles klopt.

Stap 4 – Elektra aanleggen

Als alles gecontroleerd is kunt u beginnen met het aanleggen van uw elektra. Haal als eerste de spanning van de stroomgroep waarmee u aan de gang gaat af. Controleer of de spanning er wel echt af is met een spanningsmeter. Als de spanning er af is kunt u beginnen.

Stap 5 – Stopcontacten aanleggen

Als alles goed aangesloten is, kunt u de stopcontacten aanleggen. Heeft u dezen op de juiste manier aangelegd? Dan kunt u de spanning weer op de desbetreffende groep zetten en de stopcontacten zijn klaar voor gebruik.

Te lastig?

Denkt u nou dat het aansluiten van elektra te lastig is voor u? Begin er dan niet zelf aan! Vraag hulp van een professional voor uw eigen veiligheid. Elektricien Hijinkbv.nl is al jaren lang gespecialiseerd in het aansluiten van elektra en helpt u graag als u er niet uitkomt!