Wat doet een tegelzetter?

Een tegelzetter zet wandtegels en legt vloertegels. Tegenwoordig zet een tegelzetter de wandtegels met tegellijm. Vroeger toen er nog geen tegellijm was, werd het gezet met specie. Een tegelzetter verdeelt de lijm gelijkmatig over de muur of vloer met een lijmkam. Een lijmkam kan verschillende groottes hebben in tanden. De lijmkam met kleine tanden wordt vaker gebruikt bij wanden, en met grote tanden voor vloeren. Als u vragen heeft over tegels kunt u altijd terecht bij een tegelzetter, die is hier in gespecialiseerd en kan u het beste advies geven, zoals Certikera tegelwerken. Bijvoorbeeld bij het kiezen van het materiaal voor de tegel die u wilt gaan gebruiken. Zoekt u naar vloertegels? Kies dan voor een ruw materiaal zodat het niet glijd wanneer het nat is. Als het gaat om wandtegels, kies dan voor een tegel van een goede prijs/kwaliteitsverhouding zodat ze niet snel kapot gaan.

Tips voor tegelen:

  • Tegels die na het lijmen hol klinken als u er op tikt, zitten los
  • Haal tegellijm direct van de tegel af
  • Wrijf de tegels in de lijm voor een stevige hechting
  • Controleer of er geen verkleuring is of dat de tegel afwijkt van de maat
  • Tegelen op een gipsplaat moet gedaan worden met flexibele tegellijm

Zelf tegelen

Als u zelf gaat tegelen moet u zorgen voor het juiste gereedschap. Een lijmkam, troffel, haakse slijper, potlood, duimstok en een waterpas zijn nodig om zelf te tegelen. Zorg ook voor een vlakke en vetvrije ondergrond. Als u gipsplaten of gasbeton heeft, moet dit eerst voorzien worden van een voorstrijkmiddel. Zorg ervoor dat de tegels symmetrisch gelegd zijn. Kijk eerst of de vloer waterpas is, en begin op de onderste rij de tegels horizontaal te tegelen. Werk daarna naar boven.

Opleidingen tot tegelzetter

Tijdens de vakopleiding leert een tegelzetter het vak te leren kennen. Naast het tegelzetten worden er ook nog andere onderdelen aangeleerd zoals stukadoren en metselen. Tijdens deze opleiding leert een tegelzetter de tegels te zetten in tegellijm maar ook in specie. Tijdens de opleiding zal de tegelzetter vier dagen in de week werken bij een tegelzettersbedrijf en één dag in de week theorieles op school krijgen.